Najhladnije putovanje na zemlji

podržano od Webasta

Webasto obezbeđuje grejanje za ekspediciju na antarktiku

 

Istraživač polova, Gospodin Ranulph Fiennes, će prihvatiti jedan od poslednjih polarnih izazova tako što će pokušati da pređe Antarktik zimi - najhladnije putovanje na zemlji - sa 5 kolega i podrškom Komonvelta.

Godine 2013, 21 marta, ravnodnevnica, šest istraživača će započeti put od šest meseci kako bi dospeli do Ross mora. Njihova ruta od ruske baze Novolazareskaya ('Novo') do baze kapetana Scott kod McMurdo Sound - putem južnog pola - će testirati granice čoveka. Tokom perioda od šest meseci istraživački tim će putovati skoro 4,000 kilometara, uglavnom po najvećem mraku i temperaturama i do - 90 °C. Istraživački tim će morati da bude pun samopouzdanja i neće postojati istraživačka i spasilačka olakšanost, pošto avioni ne mogu sa funkcionišu tokom zime, zbog mraka i rizika ledenja goriva.

 
 

Priča

Snežne planine

Cilj ekspedicije je kompletan "Najhladnije putovanje" - prva Antarktička zimska ekspedicija.  

Tokom morskog putovanja, tim će preduzeti neke naučne mere kako bi obezbedili jedinstvene podatke mornaričkog života, okeanografije i meteorologije. Koristeći najnovije tehničke inovacije, ovo epohalno putovanje će ostati zapamćeno.  

Prethodno, najdalja ekspedicija koja je preduzeta na Antarktiku tokom zime iznosila je 60 milja. Na ovom putovanju, Gospodin Ranulph i njegov tim su prešli 2.000 milja za 6 meseci, prelazeći polarni plato na visini od 10.000 ft iznad morskog nivoa.

 

Video: Najhladnije putovanje - kratak video od Ian Prickett

 

Video: Cat Dig

 

Ruta

Mapa

  

 

Crown Bay

 

 

 

Amundsen Scott

 

Ross Island

 

Podrška Webasta - sponzori ekspedicije

Webasto je pored kompanija kao što su BBC, Panasonic i Microsoft sponzori "Najhladnijeg putovanja na zemlji".  

Webasto su izabrani da snabdevaju proizvode i industrijsko znanje za ekspediciju. Webasto će pružiti "Air Top" dizel, unutrašnje grejne sisteme i "Thermo 90ST" tople grejne sisteme u ekspedicionim jedinicama.    

Webasto spektar Air Top grejača pruža prijatnu toplotu za kratko vreme, zahvaljujući dizel grejnim sistemima. Air Top Evo grejači većih dimenzija su opremljeni senzorom nadmorske visine kao i standardni, garantujući najbolji performans tokom ekstremnih uslova. Za snabdevanje vode tokom ekspedicije naš Thermo 90ST pruža toplotu za sistem koji se koristi da se topi sneg. Sakupljena voda se zatim skladišti za dalje korišćenje, sa Thermo 90ST sistemom takođe se zagreva voda za tuševe i generalne svakodnevne potrebe tokom putovanja.

 

Slike sa putovanja

 

Više informacija i preuzimanja